Standardutveckling · SIS/TK 173
Temporära konstruktioner
Det är viktigt att temporära konstruktioner för byggarbetsplatser och event är säkra och uppfyller de krav som ställs för att de ska klara påfrestningar de utsätts för, såsom nyttolaster, vind och snö. Kommittén medverkar till att utförande- och användarkrav för byggnadsställningar, skyddsnät, väderskydd, skyddsräcken och andra temporära konstruktioner håller en hög och likvärdig säkerhetsnivå inom Europa.
Kommittén bevakar och påverkar europastandardiseringen för byggnadsställningar, skyddsnät, väderskydd, skyddsräcken, formställningar och rullställningar. Även standardiseringen av temporära konstruktioner för event, åskådarläktare och säkerhet för åkattraktioner och nöjesanordningar bevakas.
Sverige har sekretariatet för den europeiska arbetsgruppen Skyddsräcken (Guardrails for temporary works). Arbetsgruppen ansvarar för specifikationer, produktkrav och provningsmetoder för temporära skyddsräckessystem. Genom det internationella sekretariatet har Sverige stor påverkansmöjlighet i standardiseringsarbetet.
Mer information om kommitténs arbete:
Deltagare 17 företag och organisationer
Arbetsmiljöverket, Solna
Combisafe International AB, Rosersberg
HAKI AB, Sibbhult
Hultafors Group AB, Bollebygd
JBS Innovation AB, Frösön
Landsorganisationen i Sverige LO, Stockholm
Layher AB, Särö
Layher AB, Upplands Väsby
PERI Sverige AB, Halmstad
PlusEight System AB, Hindås
RISE Research Institutes of Sweden AB, Borås
Safetyrespect AB, Östersund
Scaffcalc, Göteborg
Ställningsföretagen, Sölvesborg
Svensk Ställningskonsult AB, Ballingslöv
Worxsafe AB, Östersund
Zarges AB, Arlandastad
Visa fler
Visa färre
Internationellt deltagande
9 internationella kommittéer
CEN/TC 152, Fairground and amusement park machinery and structures - Safety
CEN/TC 152/WG 3, Event structures
CEN/TC 315, Spectator facilities
CEN/TC 53, Temporary works equipment
CEN/TC 53/WG 10, Guardrails for temporary works
CEN/TC 53/WG 16, Basic requirements
CEN/TC 53/WG 3, Tubes and fittings
CEN/TC 53/WG 4, Mobile access towers
CEN/TC 53/WG 7, Specification for safety nets
Visa fler
Visa färre
Finansiering
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
Läs mer om nyttan med standardisering
Påverka nationellt och internationellt
Kommittén utgör ett forum för svenskt deltagande i den europeiska standardiseringen, genom att vi aktivt medverkar i den europeiska standardiseringsorganisationen CEN. Eftersom standarderna är kopplade till EU-direktiv underlättar dessa vid både tillverkning, inköp och användande av produkterna. Standardiseringsarbetet säkerställer därmed att produkterna tillverkas efter samstämmiga krav, som exempelvis föreskrivare kan hänvisa till redan i anbudsskedet. Ett arbete som skapar fri rörlighet och konkurrens av produkter mellan länder, vilket stödjer den svenska exportmarknaden.
Sverige har sekretariatet för den europeiska arbetsgruppen Väderskydd (Temporary roofing and encapsulation constructions). Den här gruppen utvecklar en helt ny europastandard för väderskydd. Det är kostnadseffektivt ifall man kan arbeta även vid nederbörd. Ofta ställs väderskydden ovanpå ställningar, som kanske inte är dimensionerade för denna ytterligare last. Detta medför att det krävs krav på dimensioneringen av väderskydd. En del tillverkare använder för låga värden på snölast respektive vindhastighet. Problem med ansvar kan förekomma om olika parter ansvarar för ställningen respektive för väderskyddet och ingen tar ansvar för helheten.
Sverige har även sekretariatet för den europeiska arbetsgruppen Skyddsräcken (Guardrails for temporary works).
Ett värdefullt arbete
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från tillverkare, föreskrivare, köpare, brukare eller övriga inom branschen. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.
Vill du vara med i kommittén?
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för Byggnadsställningar. Kanske att du idag jobbar som tillverkare av byggnadsställningar, föreskrivare, köpare, brukare, provningsföretag eller med annat inom branschen. Kontakta oss ifall du är intresserad av att delta, så berättar vi mer om arbetet.
Ämnesområden
Miljö- och hälsoskydd, säkerhet (13)
Skyddsutrustning (13.340)
Övrigt (13.340.99)
Byggnadsmaterial och byggnader (91)
Anläggningsarbete (93)
Anläggningsmaskiner (91.220)
Markarbete, utgrävning, grundläggning, arbete under jord (93.020)
Byggnadsprojektering (94)
Tak och taksäkerhet (94.650)