Standarder för säkra och effektiva AI-system

SIS arbetar med att ta fram europeiska standarder som är avgörande verktyg för lagefterlevnad för organisationer som påverkas av EU:s AI-förordning. Dessutom pågår ett arbete med internationella standarder för att bland annat ta fram säker och tillförlitlig AI-teknik och minska handelsbarriärer.

aitema.png

Standarderna som tas fram ska hjälpa företag, organisationer och myndigheter att uppfylla kraven i AI-lagstiftningen. Våra europeiska standarder underlättar lagefterlevnad, och de internationella standarderna bidrar bland annat till kvalitetssäkring, tillförlitlighet och förtroende inom internationell handel.

Ledningssystem som stärker etisk AI-användning

Implementering av ledningssystemstandarder för AI ger företag och andra organisationer möjlighet att säkerställa att deras AI-system utvecklas och används på ett ansvarsfullt och transparent sätt, i linje med etiska principer och god praxis för riskhantering och kontinuerlig förbättring.

SIS, tillsammans med ett flertal svenska experter, leder arbetet med att ta fram de nya standarderna.

“Standarder för AI är avgörande verktyg för att säkerställa att AI-system utvecklas och används på ett säkert, etiskt och effektivt sätt”

Patric Ridell, projektledare SIS


Harmoniserade standarder stödjer efterlevnad

Standarder ger praktiska lösningar för att uppfylla kraven i lagstiftningen. Genom att följa harmoniserade europeisk standarder får organisationer presumtion om överensstämmelse med AI Act.

Standarderna utvecklas av CEN, CENELEC och ETSI på uppdrag av EU-kommissionen. Svenska aktörer kan påverka arbetet via SIS/TK 421 Artificiell intelligens.

Delta i standardiseringen av AI

SIS kommitté för AI, SIS/TK 421, arbetar med att utveckla standarder som främjar etisk, säker och hållbar AI. Kommittén samlar experter från näringsliv, myndigheter och akademi och påverkar arbetet i både Europa och internationellt.

Vill du bidra med din kompetens och forma framtidens AI?
Läs mer och anmäl ditt intresse på sis.se/tk421.


Vad innebär EU:s AI Act?

Se EU-kommissionens introduktion till den nya AI-lagstiftningen.

Så utvecklas AI-standarder

Se NSAI:s (National Standards Authority of Ireland) film om hur AI-standarder tas fram.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om SIS arbete med AI? 

Kontakta Patric Ridell, projektledare för SIS kommitté för AI och förordnad expert i europeiska AI-styrelsens undergrupp Standarder.

Patric.Ridell@sis.se